9 faktů o medu
1. Je zdravý nebo nezdravý?
Med je sice přírodní sladidlo, ale je pouze částečně vhodný jako zdravá náhražka cukru. Ve srovnání s cukrem obsahuje více živin, například sodík, draslík, hořčík, vápník, železo a některé vitamíny. Většinou se však skládá ze surovin, které tvoří normální cukr. Což je hlavně sacharóza se všemi jejími kaloriemi a účinky na hladinu cukru v krvi a tělesnou hmotnost. Včelí produkt navzdory množství kalorií lze považovat za zdravý nebo alespoň "minimálně zdravější" než cukr.
2. Kolik kalorií má?
U přírodních produktů měřitelné hodnoty kolísají. Ale obvykle má med asi 300 kcal na 100 gramů, to je:
● asi 30 kcal na čajovou lžičku (10 gramů) nebo
● asi 60 kcal na polévkovou lžíci (20 gramů)
● asi 60 kcal na polévkovou lžíci (20 gramů)
3. Pochybné ingredience
Přestože je to přírodní produkt, může obsahovat geneticky modifikované složky rostlin, zbytky pesticidů i další toxické a nežádoucí přísady. Jeho kvalita velmi závisí na rostlinách a zemědělském využití v blízkosti včelích úlů. Pokud se poblíž úlů používají chemické pesticidy, mohou se také dostat do medu.
4. Med není pro vegany
Existují vegani, kteří jej konzumují, ale obecně se považuje za neveganský, protože je produkován živými tvory, včelami. Jako u jiných hospodářských tvorů, tak i život a vývoj včel ovlivňuje člověk. Z toho mohou vznikat různé problémy. Proto hodně veganů odmítá používat med a včelí vosk.
5. Riziko pro alergiky
Med není vhodný pro alergiky. Mohou být přecitlivělí na pyl, který v něm může zůstat. Ale jestli je rizikový nebo ne, závisí na množství. Čas od času to neublíží, ale na denní bázi už je to příliš.
6. Nepatří do lednice
Med změní v ledničce konzistenci, ztuhne, cukr se stává viditelným. Je sice snadnější ho mazat na chleba, ale nepatří do lednice.
7. Může se zkazit?
Cukr, jak známo, vydrží navždy, ale může se med zkazit? Ano, například zanesením cizích těles, jako je máslo nebo chlebové drobky. Med to neohrozí přímo, ale máslo může být žluklé a chléb může být plesnivý. To není zdravé, ale obvykle ani nebezpečné. Pokud med "krystalizuje", pak to není problém, nestane se horším.
8. Je vhodný pro malé děti?
U kojenců není zdravý, děti do jednoho roku by neměly dostávat med z opatrnosti. Ve velmi vzácných případech může obsahovat bakterie, které mohou u kojenců způsobit botulismus. Ačkoli je známo jen velmi málo případů, vědci nicméně doporučují bez včelích produktů prvních 12 měsíců života. Jedinou výjimkou je kojenecká výživa, zde výrobce musí zajistit, aby byl produkt bezmikrobiální. Můžete jej jíst během těhotenství? Odpověď zní: ano, možná. Střevní flóra je schopna zabít patogeny, takže neexistuje žádné riziko pro nenarozené dítě.
9. Med jako domácí lék
Využití tekutého zlata jako prostředku na kožní problémy není přiměřeně vědecky prokázáno. Nicméně to ani neublíží. Dokonce i jako domácí lék na nachlazení můžete zkusit trochu medu. Kvůli mnoha kaloriím byste to však neměli přehánět.