Nejlepší restaurace světa
1. Eleven Medison Park
New York, jedno z kulinářských hlavních měst světa, je nyní domovem pro nejlepší restauraci na světě.
Tato restaurace, která zaslouženě dosáhla na výjimečné 3 michelinské hvězdy, se nachází v New Yorku. Zdejší kuchyně je popisována jako „moderní francouzská kuchyně s newyorksou zápletkou“.
Večeře pro dva v restauraci stojí více než 1 000 dolarů (21 000 Kč).
Tuto restauraci založil v roce 1998 restauratér Danny Meyer. V čele kuchyně v současnosti stojí světoznámý šéfkuchař Daniel Humm.
Specialitou této restaurace je levandulovo medová kachna, která se však na běžném menu nevyskytuje.
2. El Celler de Can Roca
El Celler de Can Roca otvírali tři bratři Rocovi už v roce 1986. Restaurace, která je hrdou součástí Girony ve Španělsku, nabídne především tradiční katalánskou kuchyni. Nečekejte však nudná jídla, místní gastronomičtí kouzelníci umí i tradiční kuchyni dodat potřebnou jiskru.
Bratři ani přes globální úspěch na restauraci nezanevřeli. Nejstarší Joan Roca pracuje jako šéfkuchař. Na místě someliéra hledejte Josepa Rocu. Nejmladší Jordi zodpovídá za dezerty.
Důkazem zdejší excelentní práce jsou 3 mischelinské hvězdy, kterýma se může tato světoznámá restaurace pyšnit
3. Maido
Tuto restauraci s jednoduchým názvem hledejte až v daleké Limě v Peru. Místní rodák a šéfkuchař Mitsuhara Tsumara přišel na kulinářskou scénu se zajímavou koncepcí. Využívá syntézy chutí peruánské a japonské kuchyně.
Výjimečný zážitek z jídla pak umocňuje fakt, že Mitsuhara používá zvláštní ingredience a techniky přípravy jídla z amazonské džungle.
V místním menu pak můžete najít i takové zvláštnosti, jako je hovězí oháňka ve strouhance nebo smažené morče. Mezi ty libozvučnější jídla bych pak zařadil zdejší sandwiche z dravých ryb (např. z ďasa).
Obdiv Mitsuhara sklízí nejen v respektovaných kulinářských žebříčcích. Oblíbeným je i jeho osobní instagram, kde poskytuje náhled do zákulisí restaurace.