Sáčky se zipem pomáhají v každodenním životě
Sáčky se zipem se objevují čím dál častěji v obchodech, v logistice, v průmyslové výrobě, ve zdravotnictví a v dalších oborech lidské činnosti. Uzavírací zip se stal jedním ze symbolů moderní doby, podobně jako například suchý zip. Co je na sáčcích se zipem tak zajímavého a obdivuhodného?
Univerzální využití
Do sáčků na zip můžete vkládat v podstatě cokoli, co nemá ostré hrany, není příliš horké, a co podobným způsobem nemůže sáček poškodit. Uzavírací mechanismus je natolik pevný, že udrží obsah uvnitř i tehdy, bude-li sáček pod určitým tlakem. To znamená, že můžete uzavřené sáčky skladovat zaplněné na sobě ve více vrstvách, a spíše se protrhne sáček, než aby se uvolnil zip.
Díky spolehlivosti zipu lze tímto způsobem mít uložené trvanlivé potraviny, jako je mouka, strouhanka, ořechy, sušené ovoce, luštěniny či obiloviny. V sáčcích lze mít i sypké stavební hmoty (vápno, cement, písek, lepidla, tmely či různé sypké směsi). Dále do nich můžete vkládat chemická hnojiva, steliva či krmiva pro zvířata, zahradnický substrát, rostlinná semena a mnoho dalších sypkých, tekutých či polotekutých materiálů.
Zdravotní nezávadnost
Polyetylen se využívá v potravinářském průmyslu i v medicíně desítky let. V jeho prvopočátcích však lidé museli spoléhat pouze na sáček neuzavíratelný, což vždy znamenalo jistý kompromis. Sáček bylo nutné buď zatavit pevným spojem, anebo nechat pootevřený, případně nějak zauzlovat či převázat provázkem nebo gumičkou. Teprve díky zipu bylo možné využít tvořivý potenciál tohoto řešení v plné síle.
Takže pouze díky zipu můžeme tvrdit, že do uzavřeného sáčku nepronikají tekutiny, prach, vlhkost ani zápach, a co je podstatné, sáček lze kdykoli znovu otevřít, odsypat část výplně nebo naopak část přidat, uzavřít a mít i nadále obsah dokonale chráněný před vnějšími vlivy.