Španělské speciality
Španělská gastronomie je velmi lehká, chutná a vyvážená. Tato středozemní kuchyně nejčastěji využívá surovin, jako jsou: olivový olej a česnek, čerstvé ovoce a zelenina, ryby a mořské plody, ale kupodivu také hovězí a vepřové maso.
Nejtypičtějšími jsou:
Paella
Tento pokrm je u nás brán jako určitá forma rizota. Základem je rýže vařená na šafránu, většinou se do ní přimíchává grilovaná zelenina a maso. Přidávané maso se liší podle regionů ve Španělsku, někde přimíchávají kuřecí nebo králičí, jinde přidávají ryby a mořské plody. Celý tento pokrm se vaří na obrovské pánvi a prakticky nenajdete španělskou ulici, kde by nestál stánek s touto místní specialitou.
Gazpacho
Pro nás stále ještě mnohdy nepředstavitelný pokrm, neboť se jedná o studenou polévku. Konkrétně o rajčatovou polévku podávanou za studena. Výrazná je v ní i chuť česneku, citronu a salátové okurky. Španělé podávají polévky často studené, kvůli horkému počasí, aby se osvěžili.
Tapas
Jedná se o druh předkrmu, ale ve španělských domácnostech jej často využívají jako večeři, protože se může servírovat v mnoha podobách. V podstatě se jedná o obloženou topinku, na které můžete najít kousky uzenin, sýrů, mořských plodů nebo masa. V restauracích si většinou objednáte tolik kousků, kolik chcete, platí se za kus.
Churros
Je to dezertní jídlo, chutí připomínající smažené koblížky. Specifické jsou svým tvarem, kdy se těstem naplní sáček s tryskou a vytvářejí se tak dlouhé tyčinky, ty se ihned vhazují do vroucího oleje, kde se krásně osmaží, na povrchu budou křupavé a vevnitř vláčné. Po osmažení se namáčí do cukru, cukru se skořicí nebo se polévají čokoládou či karamelem. Konzumují se ještě teplé. Nejčastěji se k nim podává káva nebo horká čokoláda. Ve Španělsku se bez nich neobejde žádná městská či venkovská tržnice.