Topinambur – přírodní lék našich předků
Topinambur hlíznatý (lat. Helianthus tuberosus) taktéž zvaný jeruzalémský artyčok je rostlina v dnešní době považovaná za jednu z nejprospěšnějších lidskému zdraví.
Její historie na našem kontinentu se odvíjí teprve od 16.století, kdy byla kolonisty dovezena z Jižní Ameriky do Francie, odkud se rozšířila dále.
Pro svou nenáročnost na podmínky byla hojně pěstována od nížin až po horské oblasti. Často ji můžete vidět i ve volné přírodě, neboť ráda zplaňuje.
Kdo chce být svému tělu prospěšný nedá na topinambur dopustit. Hlízy, které tato rostlina pod zemí vytváří jsou plné živin. Věděli to již naši předci a proto si tuto plodinu hojně dopřávali. Za blahodárný vliv, který má na náš organismus, vděčíme zejména inulinu, zásobní látce, která podporuje růst přátelských bakterií ve střevě, dále vitaminům a minerálním látkám.
Poslední výzkumy potvrzují příznivý vliv konzumace topinambur zejména při cukrovce. Pro svůj nízkokalorický potenciál jsou taktéž často konzumovány při hubnoucích dietách.
A kde tuto pochoutku sehnat? Pro zručné zahrádkáře nebude problém si topinambur vypěstovat na záhonku, neboť rostlina pro svůj růst nevyžaduje žádné speciální podmínky. Pokud ovšem tuto možnost nemáte obraťte se na topinambur prodej, rádi vám poradí, kde topinambur koupit. Zároveň se zde můžete seznámit s širokou nabídkou nejen hotových výrobků jako např. ochucené kaše, sirup, džemy, slané tyčinky, ale i s nabídkou surovin pro zdravé vaření jako topinamburová mouka nebo sušený strouhaný topinambur. Rozhodně si nenechte ujít jejich specialitu v podobě kandovaného topinamburu. Na své si přijdou i příznivci raw stravy, neboť topinamburové hlízy se dají jíst syrové. Jejich poměrně nevýrazná chuť je ovšem výhodou, neboť se dají využívat jak ve slaných, tak sladkých pokrmech. Pro inspiraci jsou na stránkách uváděny mnohé recepty, které stojí za vyzkoušení.